Необходими продукти за 4 порции:
2 патладжана
сол
2 с. л. зехтин
За соса:
1 глава лук
1 стрък целина
1 морков
3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
щипка брашно
400 г домати от консерва
сол
черен пипер
листа пресен босилек
4-5 филета аншоа
2 с. л. настърган пармезан
2 с. л. галета
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгове, накиснете ги в подсолена вода. Запечете на сух тиган лука, целината, моркова, чесъна. Налейте зехтина. Запържете за 2-3 мин.
Поръсете с щипка брашно, разбъркайте. Сипете доматите и ½ чаша вода. Овкусете със сол, пипер и босилек. Добавете аншоата. Варете, докато сосът редуцира наполовина.
Изплакнете патладжаните и ги изстискайте добре. Запържете ги леко. В огнеупорен съд подредете пласт патладжани, залейте със сос. Поръсете с пармезан. Подредете отново патладжани и сос, поръсете с галета и пармезан. Печете в предварително загрята фурна за 5-10 мин.