Необходими продукти:
3-4 патладжана
5-6 домата
2 глави лук
7-8 скилидки чесън
2 супени лъжици песто или листа пресен босилек
125 г моцарела
20-30 г пармезан или кашкавал
зехтин
сол
щипка захар
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на колелца с дебелина около 7-8 мм. Посоляваме ги и ги оставяме настрана за около 15-20 минути, за да се отдели горчивината. През това време можем да приготвим доматения сос.
Задушаваме лука в малко зехтин, след това добавяме разполовените скилидки чесън и настърганите домати. Поръсваме соса с щипка захар и го оставяме да къкри на тих огън, докато се сгъсти. Готовият сос подправяме с босилково песто или нарязан на ситно босилек и посоляваме на вкус.
Време е да се върнем към патладжаните. Измиваме ги под течаща вода, подсушаваме ги с кухненска хартия, намазняваме ги леко със зехтин и ги изпичаме на грил тиган или скара (може и да ги изпържим). Добре е преди да обърнем парченцата, отново леко да ги намазним. Най-лесно това става с помощта на четка, потопена в зехтин.
Изпечените патладжани подреждаме в подходящ съд. Редуваме патладжан, доматен сос и моцарела, като накрая завършваме пак с доматен сос. Поръсваме ястието с настърган пармезан или кашкавал и го запичаме за кратко в сгорещена фурна.
Патладжани на фурна
С доматен сос и моцарела
30981