Продукти:
1 патладжан
250 г кайма
1 малка глава кромид лук
2 супени лъжици бренди
1 супена лъжица сух естрагон
сол и черен пипер на вкус
За доматения сос:
500 г настъргани домати
1 малка глава кромид лук
2 дафинови листа
1/2 връзка пресен босилек
2 скилидки пресован чесън
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка захар
сол на вкус
Приготвяне:
Омесете добре каймата със ситно нарязания лук, брендито и естрагона. Подправете със сол и пипер. Нарежете патладжана на много тънки филийки по дължина. Ако имате ренде за рязане на чипс, ползвайте него. Запечете филийките леко на скара или в тиган-грил, без да слагате мазнина.
Завийте малки сармички в патладжаните и ги подредете в тавичка плътно една да друга.
Смесете настърганите домати със ситно нарязания лук, чесъна, босилека и дафиновите листа. Овкусете със захарта, нарязания босилек и солта. Накрая добавете олиото и разбъркайте. Изсипете суровия доматен сос върху патладжаните.
Изпечете ястието в силна фурна до желаната от вас гъстота на соса. Сервирайте сармичките топли.
Патладжанени сармички
Този път оставяме настрана зелевите и лозови листа
30825