Доматеният сос за паста има онази непреходна стойност в италианската домашна кухня, като например пилешката супа в нашата.
Тази рецепта, поднесена от шеф –готвач Ивелина Иванова, не изисква нищо специално освен истински вкусни домати – всъщност, това в днешно време си е доста специално изискване.
Необходими продукти за 4 порции:
60 мл зехтин
8 средни домата
2 скилидки чесън, ситно нарязани
3 с. л. листа босилек, накъсани
50 г настърган пармезан
500 г плоска паста, например лингуини
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1.Доматите се обелват и се нарязват на парчета.
2.Дълбок тежък тиган се загрява. Налива се зехтинът и се слага чесънът. Разбърква се на умерен огън. Не бива да се зачервява.
3.Сипват се доматите, котлонът се засилва и се варят 5-6 мин. при непрекъснато разбъркване. Посоляват се на вкус. Могат да се пасират частично или изцяло. Слага се 1/2 от босилека.
4.Пастата се сварява според инструкциите на опаковката, ако е сушена, и 3 мин., ако е прясна. Отцежда се и се добавя към соса. Разбърква се.
5.Поднася се, поръсена с останалия босилек и полята със струйка зехтин.