Необходими продукти за палачинките:
150 л доматен сок
1 супена лъжица доматено пюре
100 мл прясно мляко
2 яйца
100 гр брашно
сол на вкус
свинска мас
Продукти за пълнежа:
150 мл горещ пилешки бульон
100 гр кус кус
50 гр овче сирене
4 супени лъжици кедрови ядки
1 малка главичка стар лук
1 скилидка скълцан чесън
2 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица бял балсамов оцет
1-2 чаени лъжички мед
сол и черен пипер на вкус
2 щипки канела
Начин на приготвяне:
В купа смесете доматиния сок, пюрето и млякото. Разбъркайте и добавете яйцата. Разбийте кратко с бъркалка или миксер и сипете брашното. Овкусете със сол. Ако вместо готов доматен сок, искате да ползвате прясно настъргани домати, ще се наложи да увеличите количеството прясно мляко, тъй като сместа ще стане по-гъста. Консистенцията на сместа като гъстота трябва да е като за класически палачинки.
Намажете плитък тиган с малко мас и изпържете палачинки. Периодично мажете тигана и палачинките като ги обръщате с малко мас. Ползвайте нея, вместо масло, защото палачинките стават крехки и вкуса на маста много добре се съчетава както с тях, така и с пълнежа. Ако не обичате мас, ползвайте масло, но не и олио или маргарин.
Залейте кус куса с горещия бульон и го оставете за 20 мин. да набъбне. В зехтина запържете до златисто лука и чесъна. Сипете ядките, за да се запържат и те, сложете меда и угасете с оцета. Сипете лука при кус куса, овкусете със сол, пипер и канела и на края добавете и натрошеното сирене.
Сложете от пълнежа в палачинките и свийте на торбички. Завържете ги с лента от попарен във вряла вода праз. Може да ги сервирате както топли, така и студени.
Да ви е сладко!