Необходими продукти:
1 чаена чаша продълговат ориз
250 г печурки
1 глава лук
3 супени лъжици тъмни стафиди
10 орехови ядки
20 г масло
черен пипер
сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Почистваме и измиваме добре ориза. Заливаме го с около 3 чаени чаши студена вода и го поставяме на котлона. Когато водата заври, намаляваме силата на огъня.
Варим ориза до готовност, като внимаваме да не се развари.
Отцеждаме го от останалата в тенджерата вода и го измиваме под течаща студена вода, за да се охлади.
Поставяме сварения и отцеден от водата ориз в хладилника.
Докато оризът престоява в хладилника, задушаваме в половината от маслото нарязания на тънки полумесеци лук.
Когато той се задуши, прибавяме стафидите и нарязаните на ситно орехи, разбъркваме няколко пъти и отместваме от огъня. В останалата половина от маслото задушаваме нарязаните на филийки гъби.
Посоляваме ги и щом водата им се изпари, слагаме приготвените вече лук, стафиди и ориз. Разбъркваме ориза добре, поръсваме с черен пипер и посоляваме на вкус.
Прочетете още рецепти и изпробвайте: