През последните години новините от Ирак са свързани само с война, тежки промени и тревоги.
Но това е държава с велика и уникална, включително и кулинарна, култура, което е очевидно от тази лесна за приготвяне и вдъхновяващо вкусна рецепта.
Необходими продукти за 4 порции
60 г масло
100 г фиде
½ ч. ч. тъмни стафиди
1 ч. ч. ориз басмати
1 ч. ч. ядки – кашу, белени бадеми, кедрови ядки
Начин на приготвяне
1. От маслото се отделя 1 с. л. Останалото се сгорещява и в него се пуска фидето, като се стрива с ръце, за да се начупи на по-малки парченца. Разбърква се, докато се зачерви. Добавят се стафидите и отново се разбърква.
2. Слага се измитият ориз, разбърква се и се залива с 375 мл вода. Посолява се на вкус и се слага шарен или черен пипер, по желание. Може да се добавят 2-3 зърна кардамон и пръчка канела за по-екзотични аромат. Съдът се покрива с капак и се оставя да къкри 10 мин. Оризът се маха от огъня и се оставя покрит, без да се отваря, още 10 мин.
3. Отделеното масло се стопява и в него се слагат ядките да се запържат до златисто. Оризът се разрохква с вилица и се разбърква с ядките. Ястието може да се поднася топло или студено.