Новогодишна маслена погача

Да изпратим 2011-та с подобаващ кулинарен дух

Новогодишна маслена погача
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Продукти:
500 г брашно
20 г мая
1 чаена лъжичка захар
2 яйца
2 супени лъжици зехтин
150 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка сол
100 г меко масло
разбито яйце за намазване

Приготвяне:
Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете кваса на топло място, за да шупне по-бързо.

Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно или съответно - мляко. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.

Разточете го върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50 на 25 см. Намажете го с мекото масло, завийте на руло и го нарежете на триъгълници или шайби.

Намаслете кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета, за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете встрани.

Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

* Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-висока и обемна, просто увеличете грамажа на продуктите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти