Продукти:
500 г брашно
20 г мая
1 чаена лъжичка захар
2 яйца
2 супени лъжици зехтин
150 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка сол
100 г меко масло
разбито яйце за намазване
Приготвяне:
Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете кваса на топло място, за да шупне по-бързо.
Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко и еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно или съответно - мляко. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.
Разточете го върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50 на 25 см. Намажете го с мекото масло, завийте на руло и го нарежете на триъгълници или шайби.
Намаслете кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета, за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете встрани.
Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
* Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-висока и обемна, просто увеличете грамажа на продуктите.
Новогодишна маслена погача
Да изпратим 2011-та с подобаващ кулинарен дух
28500