В днешния кулинарен урок се доверяваме на добрия стар ориз и още няколко правещи му овкусяваща компания продукти, за да сготвим нещо елементарно преди да се изпарим от дома в тази слънчева лятна септемврийска събота.
Продукти:
1 чаена чаша сварен и студен ориз
1 яйце
1 стрък пресен лук
50 г кашкавал
50 г шунка
1 морков
2 супени лъжици грах
половин главичка лук
сол и черен пипер на вкус
половин чаена лъжичка суха мащерка
1 скилидка чесън
1-2 супени лъжици олио
Приготвяне:
Нарежете на дребно лука, шунката, кашкавала, моркова, чесъна и ги разбъркайте. Подправете ориза със сол, мащерка и черен пипер. Прибавете яйцето и отново разбъркайте качествено. Добавете всички останали продукти.
Намаслете с малко олио дъното на тефлонов тиган (среден размер).
Сипете ориза и силно го притиснете, за да оформите плътна пита. Сложете тигана на котлон със средна температура. Запечете фритатата, докато се зачерви. С помощта на 2 чинии я обърнете, за да се изпече и от другата страна, като преди това сипете още малко олио в тигана.
Когато първоначално я обръщате не ползвайте лопатка, а работете само с чинии, защото оризовият омлет може да се разчупи. След това фритатата получава хрупкава коричка и вече можете спокойно да я обръщате по няколко пъти в тигана, докато прецените, че се е изпекла според вашите предпочитания.
Поднесете топлата фритата със зелена салата или млечно-чеснов сос.
Хапвайте я донасита и се отдайте на съботата такава, каквато си я намислите.