Оризова фритата

Малко кухненски импровизации в събота преди обяд

Оризова фритата
Снимка: netinfo
1 от общо 1 гласа

В днешния кулинарен урок се доверяваме на добрия стар ориз и още няколко правещи му овкусяваща компания продукти, за да сготвим нещо елементарно преди да се изпарим от дома в тази слънчева лятна септемврийска събота.

Продукти:
1 чаена чаша сварен и студен ориз
1 яйце
1 стрък пресен лук
50 г кашкавал
50 г шунка
1 морков
2 супени лъжици грах
половин главичка лук
сол и черен пипер на вкус
половин чаена лъжичка суха мащерка
1 скилидка чесън
1-2 супени лъжици олио

Приготвяне:
Нарежете на дребно лука, шунката, кашкавала, моркова, чесъна и ги разбъркайте. Подправете ориза със сол, мащерка и черен пипер. Прибавете яйцето и отново разбъркайте качествено. Добавете всички останали продукти.
Намаслете с малко олио дъното на тефлонов тиган (среден размер).

Сипете ориза и силно го притиснете, за да оформите плътна пита. Сложете тигана на котлон със средна температура. Запечете фритатата, докато се зачерви. С помощта на 2 чинии я обърнете, за да се изпече и от другата страна, като преди това сипете още малко олио в тигана.

Когато първоначално я обръщате не ползвайте лопатка, а работете само с чинии, защото оризовият омлет може да се разчупи. След това фритатата получава хрупкава коричка и вече можете спокойно да я обръщате по няколко пъти в тигана, докато прецените, че се е изпекла според вашите предпочитания.

Поднесете топлата фритата със зелена салата или млечно-чеснов сос.
Хапвайте я донасита и се отдайте на съботата такава, каквато си я намислите.

 

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти