Една малко по-различна мусака - оригинална, вкусна и полезна.
Необходими продукти за 4 порции:
4 глави целина
5 глави лук, нарязан на кръгчета
4 скилидки чесън, нарязан на ситно
3 с. л. олио
500 г пресни или консервирани домати, обелени и нарязани на ситно
1 връзка магданоз, нарязан на ситно
1 лимон
1 ч. л. майоран
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Целината се обелва и се нарязва на кръгчета с дебелина 1 см. Подварява се за 2-3 мин. във вряща подсолена вода и се нарежда на дъното на огнеупорен съд за печене.
2. В олиото се задушават лукът и чесънът, като омекнат се добавят доматите, майоранът, магданозът, сол и пипер на вкус. Сместа се изсипва върху целината.
3. Лимонът се обелва, нарязва се на кръгчета и се нарежда върху доматената смес. Ястието се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина. Може да се сервира топло или студено.