Ето как да приготвите вкусна мусака с макарони - по рецепта от канала da_sgotvim_s_milena във Vbox7.com.
Необходими продукти:
Пакет макарони
300 гр. кайма
2 с.л. доматено пюре
70 гр. масло
2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
Сол и черен пипер на вкус
Връзка магданоз
Кашкавал или сирене по избор
Приготвяне:
Започваме със сваряването на макароните. В малка тенджерка сипваме вода и когато заври, добавяме макароните. В тенджерката за всеки литър вода се слага по една чаена лъжичка сол, за да овкуси самите макарони, а мазнина е излишно да слагате във водата - за да не се слепват просто разбъркваме на всеки 2-3 минути. Когато макароните се сварят, ги изцеждаме от горещата вода и ги поливаме със студена, за да спрем процеса на готвене. В противен случай ще продължат да се готвят и ще станат прекалено меки.
Продължаваме с нарязването на лука и магданоза. Когато приключим с кълцането, изсипваме лука в тиган, като преди това сме сипали малко зехтин в него. Не включвайте котлона на максимална мощност, за да не загори лукът, целта ни е да го задушим. Когато омекне малко, добавяме пикантината и разбъркваме добре. След това добавяме и каймата и черен пипер на вкус. Бъркаме обилно, докато каймата не се сготви. Когато каймата е почти готова, добавяме доматения сос, разбъркваме и точно преди да махнем тигана от котлона, добавяме нарязания магданоз. Тук е и моментът да кажем, че главно в това се различава мусаката с макарони от италианските макарони болонезе на фурна - количеството на доматения сос. Съвсем спокойно може да добавите и повече доматен сос, ако желаете да се доближите до болонезе.
Като приключим с каймата, набързо приготвяме заливката. В купа добавяме двете яйца, млякото, двете лъжици брашно и ги разбъркваме хубаво.
Сега идва ред на комбинирането на заливката, макароните и каймата. В подходящ за печене съд изсипваме половината от макароните, върху тях цялата кайма, а след нея и останалата част от макароните. Завършваме, като добавим и заливката. Разклатете съда хубаво, за да проникне навсякъде и ги пъхнете в предварително загрятата на 250 градуса фурна, докато хванат лека коричка. В това време (по желание) може да настържете кашкавал или сирене по избор.
Когато макароните хванат такава прекрасна коричка, поръсете с кашкавала и върнете във фурната за минутка, докато се разтопи.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Припомнете си още: