Необходими продукти (за 4 порции):
килограм картофи
2 средни глави лук
400 г кълцано свинско месо (или кайма)
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. зехтин
червен пипер
черен пипер
чубрица
сол
Начин на приготвяне:
Обелените и измити картофи нарязваме на шайби с дебелина около 5 мм. В подходящ съд задушаваме лука, нарязан на ситно. Към него прибавяме месото. Когато месото побелее, го поръсваме с подправките и прибавяме доматеното пюре.
Разбъркваме сместа няколко пъти и отместваме от котлона. Намазняваме малка тава, например с диаметър 28 см, и подреждаме половината от картофите. Върху тях разстиламе месото, а отгоре подреждаме останалите картофи.
Докато редим картофите, ги поръсваме със сол. Наливаме вода, колкото да покрие картофите и слагаме ястието във фурната.
Печем до готовност, в предварително загрята на 180 градуса фурна.
По желание можем да направим заливка от 2 яйца, кофичка мляко, 1-2 с.л. брашно и щипка сол.