Време за приготвяне: 30 минути
Необходими продукти за 4 порции:
10–12 скариди
20 шайби калмари
2 червени чушки
50 г сушени кайсии
2–3 стръка магданоз
1–2 стръка мащерка
50 г пармезан на прах
сол на вкус
за маринатата:
50 мл зехтин
30 мл лимонов сок
10 г морска сол
2 щипки бял пипер
3–4 листа мента
микс от пресни билки на вкус
за канапето:
200 г ориз
1 щипка шафран
1 с. л. сол
3 с. л. захар
50 г краве масло
Начин на приготвяне:
1. В подходяща купичка се смесват всички продукти за маринатата и хубаво се разбъркват.
2. Скаридите и калмарите се попарват в подсолена вода за 3 минути, отцеждат се и се поставят в приготвената марината.
3. В тенджера се наливат 500 мл вода и след като тя заври, се слагат оризът и шафранът. Овкусява се със солта и захарта. Малко преди оризът да се свари, се добавя и маслото.
4. Скаридите и калмарите се пекат на скара 5–8 минути, изваждат се и се поръсват със ситно нарязаните кайсии, чушки, магданоз, мащерка, пармезанът и се посоляват.
5. Сервира се, като от сварения ориз се оформя канапе и върху него се поставят скаридите и калмарите.
Други рецепти:
Салата скариди с домати
Желе от розов грейпфрут, портокал и скариди
Паеля
И една рецепта за пържени калмари:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!