Необходими продукти:
500 г шунка
300 г кашкавал
500 мл течна сметана (безсолна)
500 мл прясно мляко
125 г краве масло
3 пълни супени лъжици брашно
сол
сух босилек
чубрица
Начин на приготвяне:
Първо сваряваме макароните и ги отцеждаме от водата. В тенджера разтопяваме маслото и в него запържваме брашното. Добавяме млякото и сметаната. При непрекъснато бъркане сгъстяваме соса. Накрая посоляваме и овкусяваме сместа с подправките.
В тавичка нареждаме сос, макарони, нарязана на парчета шунка, пак сос, макарони, шунка и накрая отново заливаме със соса. Към втория макаронен слой прибавяме обилно чубрица и сух босилек.
Всичко това запичаме за около 20 минути в незагрята предварително фурна, включена на максимум, докато се образува фина коричка. Накрая поръсваме макароните обилно с настърган кашкавал и го оставяме да се запече.
Макарони на фурна с шунка и сос от сметана
Хубавата храна не омръзва
28494