Необходими продукти за 4–6 порции:
1 пакет кори за лазаня (500 г)
1 кг спанак
1 глава лук
750 г печурки
150 г краве сирене
1 кофичка кисело мляко
50–80 г сирене пармезан
2 с. л. зехтин
2 ч. л. сол
1/2 кубче пилешки бульон
олио и сол за варене на корите
за соса:
2 глави чесън (12–15 скилидки)
1 глава лук
2 с. л. зехтин
20 г краве масло
1/2 кубче пилешки бульон
1 1/2 ч. л. захар
1 шепа листа пресен босилек (1 ч. ч. сух)
Начин на приготвяне:
1. Наситненият лук се запържва за кратко в 1 с. л. от предварително загретия зехтин.
2. Бульонът се разтваря в 100–120 мл вряла вода и се налива при лука. Изчаква се да се изпари, добавят се нарязаните надребно печурки и се задушва на тих огън под капак.
3. Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода, охлажда се със студена и се отцежда.
4. Настърганото сирене се смесва с разбитото кисело мляко.
5. Корите за лазаня се варят за кратко във вряща подсолена вода с няколко капки олио. Щом изплуват на повърхността, се изваждат и се поставят в купа с ледена вода.
6. В предварително намазнена с останалия зехтин тава се нарежда ред охладени кори. Разпределя се половината от сместа с гъбите и спанака и се полива с 1/3 от млечната смес. Процедурата се повтаря, като се завършва с кори, които се поливат с останалата млечна смес и се поръсват с настъргания пармезан.
7. Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Фолиото се отстранява и пармезанът се дозапича. След това лазанята се оставя 5–10 минути да се охлади.
8. Сосът се приготвя, като почистените скилидки чесън и лукът се наситняват. Запържват се до златисто в предварително загретия зехтин, поръсват се със захарта и се разбъркват. Стрива се бульонът, налива се 1 к. ч. гореща вода и се подправя с наситнените листа босилек. Разбърква се, докато листата омекнат, и цялата смес се пюрира, като се добавя студеното масло.
9. Всяка порция лазаня се сервира със сос.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Още рецепти за лазаня:
Щедра лазаня
Лазаня с кайма
Лазаня с тиквички и моцарела