Необходими продукти:
15 кори лазаня
3 тиквички
5-6 домата
350 г моцарела
100 г пармезан
300 мл течна сметана за готвене (може да я замените и с вода)
6 скилидки чесън
4-5 стръка копър
зехтин
морска сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквичките и доматите на филийки с дебелина около 1 см. Поставяме ги в тава и ги намазваме от двете страни обилно със зехтин. Поръсваме ги със сол и печем в предварително загряна фурна на 200 градуса, но само на горната скара за 10 минути, докато тиквичките леко се зачервят. В отделен съд смесваме сметаната, пресования чесън плюс копъра и нарязваме моцарелата на тънки колелца.
През това време сипваме 1 л вода в тенджера, за да заври. В нея поставяме корите лазаня за около 2-3 минути, докато омекнат, но не прекалявайте, за да не се разкъсат. С тази техника лазанята става по сочна. Започваме да редим върху намазнена тавичка кора, тиквички, домати, моцарела, пармезан и накрая заливаме с няколко лъжици от сметаната (по ваша преценка сипвайте и малко зехтин в зависимост от това колко са поели зеленчуците). Така редуваме пластовете, докато свършат продуктите. Последната кора покриваме със сирена и поливаме със зехтин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна в рамките на половин час.
Лазаня с тиквички и моцарела
Ето защо италианците са царе в кухнята
23358