Необходими продукти:
кори за лазаня
настърган кашкавал и пармезан
За плънката:
500 г кайма
300 г пресни печурки
1 голяма глава кромид лук
2-3 счукани скилидки чесън
1 нарязан на малки кубчета морков
100 мл готварска сметана
100 мл вода
сол на вкус
черен пипер
сух риган
За соса "Бешамел":
200 г бяло брашно
200 мл олио
500 мл прясно мляко
индийско орехче
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно, а гъбите на филийки. Загрейте тиган с малко масло и сложете каймата леко да се запържи, после прибавете гъбите. След като те омекнат малко, добавете лука и моркова. Сложете капак на тигана и задушете зеленчуците за кратко време.
Отворете капака и изсипете сметаната и водата, а после намалете котлона. Овкусете със сол, черен пипер и риган. Махнете плънката от котлона.
Пригответе бешамела така: на средна степен на котлона и в дълбок съд сложете брашното, олиото и разбъркайте енергично, докато сместа започне да се запържва леко. Налейте млякото и продължавайте да разбърквате постоянно, за да се получи гладък гъст сос. Махнете го от котлона и го подправете с 3-4 щипки индийско орехче и сол на вкус.
Подгответе си настъргани кашкавал и пармезан (колкото повече, толкова по-добре ). Започнете да сглобявате лазанята по този начин: На дъното на тава сложете един ред кори, а върху тях полейте сос "Бешамел". Върху соса сложете от плънката, а върху плънката поръсете настърган кашкавал и пармезан.
После пак кори, сос, плънка, кашкавал и пармезан. Сглобявайте лазанята в същия ред, докато се изчерпят продуктите, като накрая запечатате ястието с равномерен слой кашкавал и пармезан.
Завийте тавата с алуминиево фолио и сложете лазанята да се пече около 1 час в предварително загрята на 200 градуса фурна. Последните 5 минути махнете фолиото и запечете отгоре до получаване на златиста коричка.
Лазаня с кайма
Гъби и сметана
43640