Продукти:
(за 4-5 порции)
*1 чаша кускус
*3-4 тиквички
*2 червени чушки
*1 морков
*5-6 глави лук
*3 супени лъжици зехтин
*1 чаена лъжица мед
*1 чаена лъжица сладък червен пипер
*¼ чаена лъжица кимион
*¼ чаена лъжица канела
*¼ чаена лъжица куркума
*сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на шайби. На дъното на дълбок съд се слага 1 1/2 супена лъжица зехтин и се загрява заедно с лъжицата мед.
Добавя се нарязаният лук и се оставя да се карамелизира на слаб огън за около 20-25 минути, като периодично се разбърква добре.
Накрая се добавя сладкият пипер и отново се разбърква (аз използвах специален турки червен пипер, киснат в зехтин в орехови бъчви, което придаде особено наситен и пикантен вкус на карамелизирания лук).
През това време кускусът се сварява в подсолена вода в съотношение 1:1 1/2-2 за около 10 минути. Измива се със студена вода, за да спре процеса на готвене, изцежда се от водата, прибавят се кимионът, канелата и куркумата, разбърква се и се разрохква с вилица. По желание може да се добави и шепа стафиди, аз ги пропуснах, защото нямах налични.
Тиквичките, моркова и чушката се почистват, измиват и нарязват на кубчета. На дъното на дълбок съд се слага 1 1/2 супена лъжица зехтин и зеленчуците за сотират за не повече от 10 минути, за да останат хрупкави. Овкусяват се със сол и черен пипер.
Трите съставки на ястието се аранжират в общо плато или отделни сервизни чинии. По желание може да се поръсят със ситно нарязан пресен копър.