Необходими продукти:
1-2 консерви риба тон в собствен сос
За соса:
600-700 г домати (по възможност зрели и презрели)
200 г маслини
50 г каперси
майорана
чесън на прах
магданоз
пипер микс
захар
зехтин
сол
За кус-куса:
250 г кус-кус
1 бучка масло колкото орех
половин кубче бульон
Начин на приготвяне:
Настъргваме доматите на ренде или ги обелваме и пасираме. В тигана или тенджерката, в които ще ги готвим добавяме и малко зехтин. Оставяме ги на среден огън за около 40-50 минути. Преди да ги свалим от котлона, прибавяме маслините без костилка и каперсите, щипка захар, майорана, чесън на прах, пипер и сол.
След като отстраним соса от огъня, го поръсваме с накълцания магданоз. Не трябва да се прекалява със солта, защото каперсите и маслините са достатъчно солени.
На втория етап в дълбок тиган загряваме четвърт литър вода с половин кубче бульон и една бучка масло. Когато водата заври, сваляме съда от огъня и в него сипваме кус-куса. След 2-3 минути като набъбне, връщаме тигана на котлона, добавяме още малко масло и бъркаме 3-4 минути.
В дълбока чиния или купа сипваме соса, кус-куса и рибата тон, като може да сервираме с малка каничка бульон или резен лимон, за да няма шанс ястието да остане сухо.
Кус-кус с доматен сос и риба тон
Кулинарна комбинация, която работи в правилната вкусова посока
13454