Необходими продукти:
10 бр. пилешки бутчета
черен пипер
сол
1 био зеленчуков бульон
30 мл. зехтин
1 морков
7-8 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
100 мл. доматен сос
2 дафинови листа
1 с.л. брашно
Продукти за ориза:
50 г масло
220 г ориз
2 1/4 голяма ч.ч. вода
1 био зеленчуков бульон
черен пипер
Начин на приготвяне:
Отстранете кожата на пилешките бутчета. Измийте ги добре, посолете и поръсете с черен пипер. Сложете ги в по-голяма тенджерка и ги залейте с вода, колкото добре да ги покрие. Добавете един зеленчуков бульон и зехтина и ги сложете да се сварят, под капак.
Когато кипнат, намалете котлона на минимум и ги оставете да покъкрят, докато поомекнат. Обелете и нарежете един морков, скилидките чесън на филийки и ги добавете при бутчетата. Поръсете с червен пипер и пуснете вътре дафиновите листа. Накрая сложете и доматения сос, разбъркайте добре.
Усилете котлона, докато ястието отново кипне, след това намалете отново и оставете да къкри на леко открехнат капак близо час, докато пилешкото месо омекне напълно (проверявайте с вилица) и сосът се посгъсти.
Ако не се е сгъстил много, извадете с купичка малко от соса и разбъркайте в него лъжица брашно, след това налейте сместа обратно в тенджерата и разбъркайте.
Докато ястието къкри, почистете и измийте ориза. Стопете маслото в тенджера и сложете ориза. Бъркайте енергично на силен огън, докато оризът се кристализира. След това налейте 2 и 1/4 голяма ч.ч. вода, намалете котлона на минимум, пуснете вътре един бульон, поръсете с черен пипер, разбъркайте и затворете капака. Оставете ориза да се готви сам. Ще отнеме 15-20 минути. Не доливайте повече вода.
Готов е, когато е поел водата и повърхността на ориза стане на кратери. Изключете котлона. Свалете тенджерата. Покрийте с кърпа, докато стане време да го поднесете. Махнете кърпата и разрошете с вилица. Поднесете пилешките бутчета върху ориза и полейте с доматения сос с морковчета и чесънчета.