Необходими продукти за 4 порции:
за кюфтетата:
3–4 картофа (300 г)
7–8 стръка праз лук (700 г)
1 печена чушка
2–3 стръка копър
1 ч. л. мащерка
1/2 ч. л. сол
1 яйце
галета за паниране
за маслиновия сос:
100 г маслини (без костилките)
1 кисела краставичка
2 скилидки чесън
2–3 стръка магданоз
5 с. л. майонеза
2 с. л. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Картофите се измиват, сваряват се и се обелват, докато са още топли, след
това се намачкват.
2. Празът се реже на колелца и се задушава с 3–4 с. л. вода за 4 минути в микровълнова фурна (може да се задуши и в тенджера под капак с малко вода). Изважда се, хубаво се отцежда и след като се смеси с намачканите картофи, се добавят нарязаната надребно чушка, накълцаният копър, мащерката и солта.
3. Маслиновият сос се приготвя, като маслините, киселата краставичка и копърът се нарязват наситно и се смесват със счукания чесън и останалите съставки, като всичко се разбърква.
4. Сместа се оставя да се охлади, за да стегне, и от нея се оформят кюфтета,
които се овалват последователно в разбитото яйце и галета. Пържат се в загрята мазнина по 2–3 минути от всяка страна, изваждат се, подреждат се в подходяща чиния и се гарнират с маслиновия сос.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!