Необходими продукти (за 2 порции):
200 г кайма
600 г домати от консерва
3 супени лъжици булгур
1 стрък праз
2 глави лук
6-7 скилидки чесън
2 броя дафинов лист
3-4 супени лъжици зехтин или разтопено масло
черен пипер
щипка захар
сол
чубрица
кимион
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука и праза на едри парчета. В подходяща тенджера загряваме мазнината и задушаваме за няколко минути лука, праза и чесъна. След това прибавяме консервата домати, дафиновия лист, щипка захар и изчакваме соса да заври. Ако доматите са цели или небелени, махаме люспите и ги нарязваме на парчета.
През това време овкусяваме каймата с подправките (черен пипер, чубрица, кимион и сол, ако е необходимо), добавяме почистения и измит булгур, омесваме я и оформяме малки кюфтета (малко по-големи от топка за тенис на маса). Получават се около 10-12 кюфтета с този размер. Ако не разполагаме с булгур, може да го заместим с ориз. Овалваме кюфтенцата в брашно.
Когато доматите заврат, прибавяме кюфтетата към тях. Готвим до готовност на каймата. Сосът трябва да поизври и да стане гъст.
* Добре е да използваме малка тенджера, за да може сосът да покрие кюфтетата. Ако не разполагаме с подобна, може да добавим вода, която да ги покрие. След това, ако сосът ни изглежда много рядък, го сгъстяваме с малко брашно.
Кюфтенца в доматен сос
По-апетитно не може и да бъде
84273