Необходими продукти:
1 голям патладжан
1 яйце
1/2 чаена чаша галета
1 филийка сух хляб
3 скилидки чесън + още 2 за соса
1 глава кромид лук
3 супени лъжици смлени орехи
1 домат
4 супени лъжици доматено пюре
сол
щипка захар
черен пипер
сух босилек
пресен босилек
1/2 чаена чаша настърган кашкавал
зехтин
Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжана, осоляваме го и го оставяме за един час, за да изтече водата от него.
Слагаме го в кухненския робот или блендер заедно с лука, чесъна, галетата, хляба, яйцето, кашкавала и орехите.
Правим смес от всички тези съставки и добавяме сол на вкус.
После обелваме домата и го нарязваме на много ситно. Към него прибавяме доматеното пюре, смлените скилидки чесън, сол на вкус, малко захар, сухият босилек и черният пипер.
Изсипваме соса на дъното на тава. Отгоре с помощта на лъжица правим кюфтенца и ги подреждаме върху соса. Поливаме всичко с малко зехтин.
Печем ястието около 30-35 минути на загрята до 200 градуса фурна.
В последните пет минути от печенето поръсваме кюфтенцата с настърган кашкавал и ги сервираме с пресен босилек.
Кюфтенца от патладжан с доматен сос и кашкавал
В кухнята се случват кулинарни чудеса
34446