Необходими продукти за 4 порции:
600 г. телешки джолан
1 дафинов лист
2 моркова
5-6 картофа
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 кафена чаша бяло вино
3-4 скилидки чесън
1 стрък розмарин
черен пипер
сол
100 мл. зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете телешки джолан на парчета. Измийте го и отцедете. Прехвърлете месото в тенджера под налягане. Поръсете с черен пипер и сол и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да го покрие. Пуснете и един дафинов лист. Затворете капака и сложете тенджерата на силен огън с вдигнат фитил.
След като свирне тенджерата, намалете огъня на минимум и гответе 1 час, до готовност на месото.
През това време нарежете и измийте всички зеленчуци отделно на по-едри парчета. Сложете морковите и чушките в тенджера, полейте със струя зехтин, поръсете с черен пипер и сол и налейте 1 ч.ч. вода. Задушете ги до омекване и добавете картофите на кубчета.
Затворете капака и гответе, до изпаряване на течността. Добавете бялото вино. След като месото стане готово го прехвърлете при зеленчуците, сложете нарязаните скилидки чесън и нарежете на ситно 1 ч.л. пресен розмарин. Разбъркайте и гответе яхнията още 10-15 минути до готовност.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Яхния с праз лук и сушени сливи