Продукти:
20 г прясна мая
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица зехтин или олио
1 чаена лъжичка сол
250 мл хладка вода
70 г пшеничен грис
около 500 г бяло пшеничено брашно
сусам
Приготвяне:
Разтворете маята във водата и добавете захарта, мазнината и солта. Не е нужно да правите предварителен квас. Сипете пшеничния грис и омесете меко и еластично тесто с брашното, прибавяйки го на части. Ще разберете кога е готово, щом спре да лепне по ръцете ви.
Оставете го да втаса, но тъй като сме наясно, че времето сутрин никога не стига - просто леко затоплете фурната и пъхнете купата с тестото за 20 минути, след което то ще е бухнало и подходящо за печене.
После го накъсайте на еднакви части и с длани оформете топчета. Следва хубаво да ги оваляте в сусам, подреждайки ги в тава, покрита с хартия за печене.
Оставете хлебчетата за десет минути отново да втасат и ги изпечете на 180 градуса до зачервяване.
Хлебчета със сусам
Мил спомен с аромат на пекарна
14291