Необходими продукти:
500 г обезкостен свински бут
2 глави лук
50 г краве масло
2-3 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голям домат
1-2 стръка целина
1-2 стръка магданоз
1 чаша бяло вино
1 чаена лъжичка чубрица
1 чаена лъжичка сол
черен пипер на вкус
За заливката:
3-4 яйца
1/2 чаена чаша прясно мляко
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на филийки, които се овкусяват със солта, чубрицата и черния пипер, след което се начукват и се оставят да отлежат 20-30 минути.
Лукът също нарязваме на филийки и задушаваме за кратко в сгорещеното масло. Към него прибавяме ситно нарязаните моркови, чушки, домат, целина и магданоз и задушаваме с бялото вино за 10-15 минути на слаб огън под капак.
Свинското се пече на сач или скара по 1-2 минути от всяка страна. После се прехвърля в керемида или друг глинен съд, а отгоре се разпределят задушените зеленчуци. Яйцата и млякото се разбиват и гювечът се залива с тях. Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.