Мусаката е ястието, с което Гърция се е настанила трайно в кулинарната алея на славата – богата, ароматна и доказано вкусна рецепта. Нашият вариант е по-лек от традиционния, защото е с по-малко мазнина и патладжаните са печени, а не пържени.
Необходими продукти за 8 порции:
1 кг патладжани
4 с. л. зехтин
2 глави лук
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
250 г агнешко месо, ситно скълцано или смляно
250 г телешко месо, ситно скълцано или смляно
3 ч. ч. пресни домати, обелени и нарязани на ситно или от консерва
½ ч. ч. червено вино
1 малка пръчка канела
½ ч. л. бахар
1 дафинов лист
1 ч. л. риган
2 с. л. нарязан магданоз
1 ч. ч. трохи от бял хляб
3 с. л. настъргано сирене, кефалотири, пармезан или кашкавал
За заливка:
3 с. л. краве масло
3 с. л. брашно
600 мл прясно мляко
2 с. л. настърган кашкавал
2 жълтъка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 5 мм, поръсват се обилно със сол и се оставят да постоят 20 мин.
2. В загретия зехтин се запържват лукът и чесънът за 2-3 мин., след което се слага месото. Разбърква се, докато се изпари водата. Добавят се доматите, виното, половината от трохите, канелата, бахарът, дафиновият лист и риганът. Сместа се оставя да къкри около 30-40 мин., докато се изпари цялата течност. Дафиновият лист и канелата се изваждат и се прибавя магданозът.
3. Патладжаните се измиват, подсушават се и се намазват със зехтин. Слагат се да се пекат върху хартия за печене в загрята на 200°С фурна, докато се зачервят от двете страни и омекнат.
4. През това време се приготвя заливката. В загрятото масло се сипва брашното, разбърква се, прибавя се млякото и се разбърква на слаб огън 8-9 мин. Подправя се със сол и черен пипер, отстранява се от огъня и след като леко се охлади, се слагат кашкавалът и жълтъците.
5. Половината от патладжаните се подреждат на дъното на по-висока правоъгълна тавичка. Върху тях се разпределя равномерно половината от месната плънка.
Нарежда се останалата част от патладжаните и се сипва остатъка от месния пълнеж, който се покрива със заливката. Пече се 30 мин. в загрята на 190°C фурна, поръсва се с настърганото сирене и останалите трохи и се запича още 10-15 мин. Оставя се да се охлади 20-30 мин. и се нарязва.