За никого не е новина, че рибата е една от най-полезните храни с високото си съдържание на белтъци и омега-3 мастни киселини. Малко хора знаят обаче, че речната риба е най-богата на микроелементите калий и магнезий, които помагат за оптималната работа на сърцето и нервната система.
Мазнините в рибата варират в широки граници и това се определя от вида, възрастта, сезона и нейното местопребиваване. При диетично хранене речните риби (бяла, пъстърва, шаран, мряна, щука) са особено подходящи, тъй като съдържат най-малко мазнини.
Сом с див лук и сушени домати
Котлетите от сом ще станат много вкусни, като се изпържат и се залеят с дресинг от зехтин със сушени домати, див лук и лайм.
Шаран с ориз и орехи
Котлетите от шаран може да се изпекат на фурна с ориз, праз лук, орехи и сушени чушки. Зеленчукът предварително се задушава, оризът се бланшира и се добавя рибен бульон, след което се запича във фурната заедно с шарана.
Супа от шаран, сом и щука
Супата от шаран, сом и щука е изключително вкусна и енергизираща. Сваряват се опашките и главите от рибите. Отделно се задушават моркови, целина, червена и зелена чушка, кисели краставички и нахут, като се добавя рибен бульон, лют пипер и пресен лук. Накрая се застройва с жълтък и сметана.
Съотношението на различните продукти и подправки зависи от личния ви вкус.
Тези рецепти за предоставени специално за Edna.bg от главният готвач на ресторанти "Глория Мар" Николай Николов
Няколко рецепти с речни риби
Речните обитатели от рибен произход "гъмжат" от белтъчини и аминокиселини
37784