Дроб сармата е традиционно българско ястие, което се приготвя за Гергьовден. Повечето хора в днешно време не желаят да я приготвят с агнешко, а каймата е страхотна алтернатива.
Необходими продукти:
2 яйца
1 кафена чаша ориз
1 глава лук
1/2 пакетче краве масло
5 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.л. червен пипер
джоджен
и 300-400 грама кайма
Начин на приготвяне:
Започваме със ситното нарязване на лука. След като го нарежем, добавяме маслото в тиган, където добавяме щипка сол, малко вода и лука, за да се задуши.
Веднага щом започне да омеква, добавяме предварително измития ориз. Задушаваме още няколко минути, като не спираме да разбъркваме. След това ги сваляме от огъня и ги изсипваме в тавичка. Продължаваме със смесването на яйцата, киселото мляко, червения пипер и джоджена.
След като ги смесим, добавяме каймата в тавичката с лука и ориза, разпределяме я равномерно и след това поливаме със сместа от яйцата и млякото. Разбъркваме обилно и пъхаме нашата дроб сарма във фурната.
Печем в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 25 минути. Вярно е, че не е едно от най-естетически красивите ястия, но обещаваме, че ще е много вкусна с малко кисело мляко и черен пипер. Да ви е сладко!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още: