Ципура в екзотичен стил

Време е за рибка!

Ципура в екзотичен стил
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Тропическите вкусове и аромати на кокосовия орех, тамаринда и джинджифила в тази рецепта разкриват способността на ципурата да се приспособява към всяка национална кухня. 

Необходими продукти за 4 порции:

4 филета от ципура

За коричката:

1 зелена люта чушка
1 връзка магданоз, ситно нарязан
2 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
1 с. л. листа мента
2 с. л. пюре от тамаринд или 1 с. л. мармалад от шипки, по желание
2 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
½ ч. ч. кокосови стърготини

За гарниране:

4 с. л. зехтин
1 връзка пресен лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън
1 ч. л. джинджифил, фино настърган
1 малка люта сушена чушка
½ ч. л. куркума
1 с. л. кокосови стърготини
200 г сварена едра леща
100 г спанак
сол и черен пипер на вкус

За соса:

200 г пюре от тамаринд
1 ч. л. семена от резене
1 звезден анасон
1 малка пръчка канела
4 с. л. бяло вино
лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

1. За гарнитурата зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 1-2 мин. на умерен огън. Прибавят се джинджифилът, чушката, куркумата и кокосовите стърготини. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Слага се лещата и се разбърква 1-2 мин. Подправя се на вкус със сол и пипер. Добавя се спанакът и щом завехне, се отстранява от огъня.

2. За соса пюрето от тамаринд се слага да заври заедно със семената резене, канелата, анасонът и виното. Щом поври 2-3 мин., се подправя на вкус с лимонов сок и сол и се прецежда.

3. За коричката се пасират заедно нарязаната люта чушка без семките, магданозът, кориандърът, ментата, пюрето от тамаринд, зехтинът и лимоновият сок. Полученото зелено пюре се смесва с кокосовите стърготини. Подправя се със сол и пипер на вкус.

4. Рибните филета се подправят със сол и се слагат в загрят тиган с лъжица мазнина да се запекат по 2 мин. от всяка страна на умерен огън. Откъм кожата се намазват със слой от кокосовата паста и се слагат в загрята фурна на 180° С да се дозапекат за 10 мин.

5. Поднасят се с топлата гарнитура и ароматния сос от тамаринд.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти