Тропическите вкусове и аромати на кокосовия орех, тамаринда и джинджифила в тази рецепта разкриват способността на ципурата да се приспособява към всяка национална кухня.
Необходими продукти за 4 порции:
4 филета от ципура
За коричката:
1 зелена люта чушка
1 връзка магданоз, ситно нарязан
2 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан
1 с. л. листа мента
2 с. л. пюре от тамаринд или 1 с. л. мармалад от шипки, по желание
2 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
½ ч. ч. кокосови стърготини
За гарниране:
4 с. л. зехтин
1 връзка пресен лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън
1 ч. л. джинджифил, фино настърган
1 малка люта сушена чушка
½ ч. л. куркума
1 с. л. кокосови стърготини
200 г сварена едра леща
100 г спанак
сол и черен пипер на вкус
За соса:
200 г пюре от тамаринд
1 ч. л. семена от резене
1 звезден анасон
1 малка пръчка канела
4 с. л. бяло вино
лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне:
1. За гарнитурата зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 1-2 мин. на умерен огън. Прибавят се джинджифилът, чушката, куркумата и кокосовите стърготини. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Слага се лещата и се разбърква 1-2 мин. Подправя се на вкус със сол и пипер. Добавя се спанакът и щом завехне, се отстранява от огъня.
2. За соса пюрето от тамаринд се слага да заври заедно със семената резене, канелата, анасонът и виното. Щом поври 2-3 мин., се подправя на вкус с лимонов сок и сол и се прецежда.
3. За коричката се пасират заедно нарязаната люта чушка без семките, магданозът, кориандърът, ментата, пюрето от тамаринд, зехтинът и лимоновият сок. Полученото зелено пюре се смесва с кокосовите стърготини. Подправя се със сол и пипер на вкус.
4. Рибните филета се подправят със сол и се слагат в загрят тиган с лъжица мазнина да се запекат по 2 мин. от всяка страна на умерен огън. Откъм кожата се намазват със слой от кокосовата паста и се слагат в загрята фурна на 180° С да се дозапекат за 10 мин.
5. Поднасят се с топлата гарнитура и ароматния сос от тамаринд.