Безспорно плънката на тази тарта е чудесна, но основата е по-интересният от двата елемента на ястието. Вместо класическото маслено в рецептата се използва вариант на пареното тесто, но без яйца, за да се избегне нежеланото в случая бухване.
Необходими продукти за 4 - 6 порции
за тестото:
100 г масло
1 с. л. зехтин
3 с. л. вода
½ ч. л. захар
½ ч. л. сол
220 г брашно
за пълнежа:
300 г червени, зелени и жълти чушки, нарязани на тънки ивици
2 с. л. зехтин
250 г козе сирене, настъргано
2 с. л. заквасена сметана
1 скилидка чесън, пресована
2 яйца
2 с. л. босилек, нарязан
200 г чери домати, срязани на половини или обикновени, нарязани на кръгчета
морска сол на вкус
Начин на приготвяне
1. В тенджера се слагат да заврат маслото, зехтинът, водата, захарта и солта. Сипва се брашното и се бърка, докато стане на топка. Още горещо, тестото се разточва в кръг върху хартия за печене и се слага в тавичка. По стените трябва да има борд от поне 2 см. Слага се във фурна, загрята на 200˚ С, и се пече около 15 мин. или докато краищата леко се зачервят.
2. Чушките се слагат в сгорещения зехтин и се разбъркват 5-6 мин. на умерен огън, докато омекнат. Разпределят се върху тестената кора.
3. Сиренето се смесва със сметаната, чесъна, яйцата и босилека. Сипва се върху чушките и отгоре се подреждат доматчетата. Леко се намазват със зехтин и се поръсват с морска сол. Запича се 30 мин. на 160˚ С. Сервира се леко охладена.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Други рецепти:
Веган тарта
Тарта със смокини и домати
Тарт с червени плодове
Шоколадов тарт с касис