Необходими продукти:
150 г царевично брашно
1 литър вода
сол на вкус
За гарниране:
олио
червен пипер
натрошено сирене
Начин на приготвяне:
Сложете 800 мл подсолена вода в тенджера и я оставете на котлона да заври. В останалите 200 мл вода разтворете брашното и го изсипете във врялата вода.
Разбърквайте енергично до пълното сгъстяване на качамака, намалете котлона при нужда.
Има и друг вариант, но той е по-рисков заради получаването на бучки в сместа - кипвате цялото количество вода и изсипвате в нея царевичното брашно. После с дървена лъжица започвате да правите дупки в купчинката, за да навлиза вода в нея и така до пълното смесване на съставките и до получаването на гладка каша. Всичко това е съпроводено с голямо разбъркване.
Още топъл изсипете качамака в тава и го запечете с натрошено сирене, а накрая го полейте с горещо олио и червен пипер, може и лют. Има и друг вариант - след като е готов, започвате да сипвате ред качамак, ред сирене, ред качамак, ред колбас по избор и пак запичате ястието.
Чуден български качамак
В тон с днешния национален празник
144857