Днес за обяд може да спретнете кус кус с пиле. Рецептата е много ароматна и не е сложна, а резултатът е чудно
вкусен.
Необходими продукти:
250 гр кускус
350 гр пилешко филе
1 патладжан
1 домат (по-голям)
черни маслини
магданоз
кимион
джинджифил на прах
куркума
шафран
канела (сзвсем малко)
кардамон
1 лимон
свежи листа мента
1 зелена люта чушка
пилешки бульон
зехтин
Начин на приготвяне:
Предварително нарежете на филийки около 1 см., осолете и накиснете патладжана (за да си пусне черното) и след това изпържете в 1 супена лъжица зехтин. След като изстине го нарежете на кубчета.
Сварете кускуса в пилешкия бульон, като гледате да него преварите. След като се свари го изстудете със студена вода, изцедете го и го разбъркайте със сока на половин лимон. Нарежете пилешкото месо на много малки парченца. В 2-3 супени лъжици зехтин запържете наситения чесън, пилешкото месо и всички подправки.
Малко преди да е готово пилето прибавете обеления и нарязан на кубчета домат, почистената от семки и наситнена люта чушка и обезкостените маслини, нарязани на шайби. Разбъркваме и оставяме на огъня за около две минути, след това опитваме и прибавяме сол и черен пипер на вкус.
Накрая се изсипва в тигана и кускусът, разбърква се добре и се маха от огъня (като сложите кускуса, той ще попие сока от доматите).
Сервира се на стайна температура или леко топло, като се поръсва с накълцани на ситно магданоз и прясна мента. Това блюдо се комбинира чудесно с чаша бяло вино.