Оризът е вкусен, лесен за готвене и засищащ. Затова ви предлагаме шест страхотни рецепти, базирани именно на ориз.
Ориз с кориандър – Постен, ароматен, със свеж вкус
Необходими продукти:
1 ч. ч. дългозърнест ориз
1 скилидка чесън
сокът от 1 лайм
4 с. л. зехтин
1 връзка пресен кориандър
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В касерола се сипва оризът и се налива 1 1/2 ч. ч. вода. Овкусява се със сол и се кипва. Оставя се да се готви на слаб огън, покрит с капак. В блендер се слагат чесънът, кориандърът, сокът от лайм, зехтинът и 2 с. л. вода. Пюрира се. Пюрето се добавя към ориза, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. Оформя се в чинии с помощта на ринг.
Пълнено пиле с ориз – ястие, което винаги е добре дошло на трапезата
Необходими продукти:
1 пиле
150 г бисерен ориз
80 г краве масло
2 стръка праз лук
150 г маслини каламата
250 мл бяло вино
1 с. л. горчица
2 ч. л. риган
1 скилидка чесън
1 кг моркови
сол и черен пипер на вкус
клечки за зъби или бамбукови шишчета
Начин на приготвяне:
Празът се реже на шайби, слага се в тиган с 40 г масло и 100 мл вода и се готви под капак, докато омекне. Маслините се почистват от костилките, наситняват се и се прибавят към праза заедно с 1 ч. л. риган. Добавя се измитият ориз и се готви, докато стане стъклен. Налива се виното и се оставя на котлона, докато оризът абсорбира течността. Ако има нужда, се сипва вода. Подправя със сол и черен пипер. Смесват се 20 г масло, 1 ч. л. риган, горчица и стрита скилидка чесън и пилето се намазва между кожата и гърдите, а също и отвън. Пилето се пълни с ориза, защипва се с клечки за зъби или бамбукови шишчета. Овкусява се със сол и черен пипер и се слага в тава. Морковите се режат на едро и се нареждат в тавата около пилето. Добавя се останалото масло и се подправя със сол и черен пипер. Пилето се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час и 15 минути, като периодично се полива със соса, който се отделя при печенето. Пилето се поднася с ориза и морковите, полива се със соса от печенето.
Боб с ориз по кубински
Необходими продукти:
3 консерви червен боб (от по 400 г)
2 ч. ч. дългозърнест ориз
4 големи глави лук
8 пресни зелени чушки
4 скилидки чесън
2 с. л. доматено пюре
4 1/2 ч. ч. пилешки бульон
3 с. л. ябълков оцет
1/4 ч. ч. зехтин
3 ч. л. кимион
1 ч. л. сух риган
1 дафинов лист
1/2 ч. л. черен пипер
2 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Бобът се отцежда от течността в консервите. Оризът се измива със студена вода няколко пъти. Лукът и чушките се нарязват наситно и се сотират в загрятия зехтин, докато омекнат. Добавя се наситненият чесън и се сотира още 1-2 минути.Добавят се боба, доматеното пюре, солта, черния пипер, ригана, кимиона, дафиновият лист и оцета. Готви се 5 минути.Добавят се ориза и пилешкия бульон.Похлупва се и се оставя да се готви на слаб огън 20–30 минути, до сготвянето на ориза. Преди това се отстранява дафиновият лист.
Пълнени чушки с кайма и ориз
Необходими продукти:
4 червени чушки
100 г бисерен ориз
200 г кайма
1 морков
1 малка глава лук
1/4 връзка копър
1/4 връзка магданоз
1 щипка кимион
2 скилидки чесън
2 с. л. олио
зехтин за поливане
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 лимон
1 с. л. брашно
1 с. л. олио
1/4 ч. л. пушен червен пипер
200 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се наситняват, а морковът се настъргва.Зеленчуците се запържват в олиото, добавя се каймата и се бърка, докато се получат трохи.Сипва се измитият ориз и се готви, докато оризът стане стъклен.Налива се малко вода и щом се абсорбира, се дърпа от котлона. Прибавят се наситнените магданоз и копър, овкусява се със сол, черен пипер и кимион и се разбърква. Чушките се пълнят със сместа. Подреждат се в тава и се налива около 1 пръст вода. Покриват се с капак или алуминиево фолио и се пекат 40 минути на 180 градуса, а след това се допичат без фолио за още 20 минути. Сосът се приготвя като брашното се запържва в олиото. Налива се бульонът. Добавят се сокът от лимона. Слага се пушеният пипер и се овкусява със сол и черен пипер. Чушките се сервират със соса.
И нещо за десерт – оризови бисквити с кокос
Необходими продукти:
2 ч. ч. оризово брашно
1/3 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. кокосови стърготини
2 с. л. сусам
1 1/2 ч. ч. вода
Начин на приготвяне:
Сусамът се запича на сух тиган, дърпа се от огъня и се оставя да се охлади. В тенджера се кипва водата.Оризовото брашно се сипва в купа, налива се водата и се бърка с лъжица. Замесва се меко тесто, за да се оформя лесно.От тестото се правят топки с големината на орех, които се притискат, за да станат плоски.Бисквитите се варят по няколко наведнъж в кипналата вода. Стават готови за около 15 минути. Изваждат се в чиния върху кухненска хартия, за да се отцедят от водата.Сусамът се смесва със захарта и кокосовите стърготини.Топчетата се овалват в кокосовата смес. Оставят се да се охладят напълно в друга чиния.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!