Макар че лека полека лятото се изплъзва от календара ни, жегите все още не искат да сторят същото. Затова ви предлагаме една изпитана и вършеща чудеса охлаждаща напитка в лицето на сангрията.
За първи път този алкохолен коктейл е забъркан на територията на Испания някъде около XVII век, и оттогава приятно опиянява човечеството по какви ли не поводи. Името пък си има съвсем логична обосновка (от испански „sangre": кръв) заради червения цвят на питието.
Може да се приготви с почти всички видове плодове, но ние се спряхме на следния вариант:
Продукти:
1 лимон
1 лайм (зелен лимон)
1 портокал
375 мл ром
100 г захар
750 мл червено вино
250 мл портокалов сок
1 пръчка канела
лед
Приготвяне:
Всички плодове и течните продукти трябва да бъдат предварително охладени. След което плодовете се нарязват на кръгчета и се поставят в голяма кана или купа от поне 2 литра.
По ред на номерата следват ромът, захарта и канелата, които добре се разбъркват в съда и се оставят за 2 часа в хладилника (ако сте нетърпеливи и повечко лед ще свърши работа).
След като мине двучасовият ледников период, в съда се поставят и плодовете, които преди сервирането леко се притискат с дървена лъжица, за да пуснат част от сока си.
Накрая се долива студеното вино и портокаловият сок. Не пестете леда и нека наздравиците започнат час по-скоро.