Дори и да не сте големи почитатели на коктейлите, със сигурност не бихте отказали чаша студено "Мохито" в летните горещи дни и нощи!
Този лек и освежаващ коктейл се ражда в Куба в средата на 18 век. Историите са различни, но според някои историци аналогична напитка от лайм (зелен лимон), захар, мента и aguardiente (ликьор от захарната тръстика, подобен на ром) е създадена от сър Франсис Дрейк (Francis Drake).
Тя става популярна в средата на 16-ти, когато Дрейк използва Куба за своя база.
През 1862 година Don Facundo Bacardi Masso създава Бакарди (Bacardi) - светъл ром, който заменя aguardiente в напитката. Наричат я Mojito, което идва от африканската дума mojo - малка магия, и така се появява познатият ни коктейл.
В съвременните варианти на кубинското “Мохито” ромът задължително трябва да бъде от Антилските острови. Някои считат, че “Мохито” без "Havana Club" не е истинско, други предпочитат "Bacardi" (до 1960 година произвеждан в Куба, а след национализацията в Пуерто-Рико), трети използват хаитянския "Barbancourt", ямайския "Captain Morgan" или барбадоския "Mount Gay".
Разнообразни са и добавките към основната напитка (горещото “Мохито” например, се приготвя с липов мед).
Говори се, че Фидел Кастро обича “Мохито” с ментов ликьор, а за Хемингуей барманите приготвяли специална разновидност на “Мохито” - Double Papa, в която количеството на рома се увеличавало двойно.
Предлагаме ви и примерна рецепта за "Мохито":
50 мл светъл ром
12 листенца мента
сок 1/2 лайм (зелен лимон)
2 капки Angostura bitter
15 мл захарен сироп
газирана вода
Във висока чаша (така наречената highball) разтрийте ментата със сока от зеления лимон и захарния сироп. Добавете 2-3 капки Angostura bitter, напълнете чашата с натрошен лед. Добавете ром и допълнете с газирана вода. Разбъркайте внимателно.
Украсете с листенце мента или резенче зелен лимон.
Още рецепти за летни коктейли може да видите тук.
Edna.bg ви призовава да консумирате алкохолни напитки с удоволствие и мярка!