Днес ще ви зарадваме с Edna рецепта, изпратена ни от нашата редовна читателка Татяна Балова.
Приготвянето на домашния ликьор става бавно, но за сметка на това със сигурност чакането ще си е заслужавало.
Необходими продукти:
• 400 мл водка или уиски
• 4 с. л. захар
• 1 ч. л. джинджифил (ситно надробен)
• 1 ч. л. канела на пръчица
• 4 пакетчета ванилия
• 2 ч. л. мед
• 500 мл течна сметана (по-пълномаслена)
• 1 кутия кондензирано мляко (подсладено)
• 2 яйца
• 3 ч. л. нескафе.
Начин на приготвяне:
Най-напред от захарта правим карамел. За по-лесно боравене с продуктите взимаме джезве. Сипваме в него захарта и няколко капки вода, за да приготвим карамела до златисто кафяво, като внимаваме да не прегори.
После сипваме чаша от алкохола, добавяме ситно надробения джинджифил и мъничкото парченце (колкото грахче) канела, медът и двете ванилии.
Затваряме плътно да не изветрява и оставяме да стои 5 дни, като от време на време разбъркваме.
Захарта трудно се стапя в алкохол, но след пет дни той все пак я побеждава. И тогава започва интересното.
В по-голяма стъклена или емайлирана купа слагаме два жълтъка, разбъркваме хубаво и добавяме половината сметана.
Внимание: за петте дни сметаната се е сгъстила отгоре и е оредяла отдолу, това не се вижда, защото тя е в непроницаема опаковка. Затова преди да я отворим, трябва добре да разтръскаме опаковката!
Отново разбъркваме, добавяме кондензираното мляко и разтвореното в лъжица вода нескафе. Отново разбъркваме.
Прибавяме останалата сметана, другите две ванилии и наливаме през много фина цедка онази част от алкохола, в която са киснали канелата и джинджифилът.
Отново разбъркваме, доливаме и останалата част от алкохола, разбъркваме, наливаме в бутилка от литър и половина и оставяме уморената смес да си почива в хладилника цели 5 дни.
После, използвайки фуния и цедка, бутилираме в шишета.