Необходими продукти:
400 г ягоди
300 г захар
150 мл. вода
1/3 чаена лъжичка лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Поставете ягодите в голяма купа и ги засипете със захарта. Покрийте с фолио и приберете в хладилника една нощ. Това ще помогне на ягодите да си пуснат соковете без да изгубят цвета си. На следващия ден, извадете ягодите от хладилника, поставете ги в малка тенджерка и добавете водата.
Гответе на средна температура около 5-10 минути без да разбърквате много агресивно, съвсем внимателно. Към този момент сиропът няма да бъде много гъст, но ако продължите да го готвите с ягодите, има опасност те да изгубят цялостта си и да се разкашкат.
Затова, прецедете сместа, върнете обратно в тенджерката само сиропът и продължете да го готвите още около 5-10 минутки, докато водата се изпари, а сиропът се сгъсти. Махнете от котлона, оставете да се охлади леко и го прецедете отново, след което оставете да се охлади напълно.
Съхранявайте в хладилник, в добре затворен съд до 10 дни.
Можете да сервирате сиропът в много варианти – с газирана вода, минерална вода, лед, мента, шампанизирано вино или вино+сода+ сироп. А добре сготвените ягодки можете използвате вместо сладко за палачинки или да ползвате за ягодово тирамису.
Още кулинарни идеи с ягоди:
Ягодов сладолед
Вкусни кошнички с пресни ягоди
Как да съхраняваме ягоди за по-дълго
Шоколадов сладкиш с ягоди