Възхитителна празнична рецепта за всички, които знаят, че няма по-съвършено ястие от един хармонично балансиран десерт. Сладко, кисело и сметаново са вкусовете, които диктуват тази златна торта за бели и златни дни.
Необходими продукти за 12 порции:
За основата:
*120 г захар + 2 с.л.
*80 г брашно
*100 г смлени лешници, орехи или бадеми
*50 г разтопено масло
*1 капсула ванилова есенция
*5 жълтъка
*2 белтъка
За пълнежа:
*300 г крем сирене (или маскарпоне)
*½ чаша пудра захар
*1 пакетче ванилия
*1 с. л. желатин
*2 ч. ч. вода
*200 г заквасена сметана
*300 г течна подсладена сметана
*4 с. л. пудра захар за сметана
*1 с. л. настъргана портокалова кора
*250 г тъмен шоколад
*100 г захар
*4 с. л. портокалов ликьор
*4 с. л. портокалов мармалад
*захаросани портокали за украса
*златен варак за украса, по желание*
*за захаросаните портокали:
*2 портокала
*⅔ ч. ч. захар за сиропа
*½ ч. ч. захар за овалване
*½ ч. ч. вода
Начин на приготвяне:
1. Основата се приготвя, като белтъците се разбиват на сняг с 2 с.л. захар и щипка сол. Жълтъците се разбиват със 120 г захар, докато побелеят. Към жълтъците се прибавят разтопеното масло и смлените ядки. Слагат се белтъците и пресятото брашно. Сместа се изсипва в намаслена, поръсена с брашно по-висока форма за торта. Пече се около 45 мин. на 180°С.
2. Пълнежът се приготвя, като крем сиренето се разбива със захарта и ванилията до получаването на гъст крем. Прибавят се заквасената сметана, течна сметана, портокаловата кора и 2 с.л. портокалов ликьор. Всичко се разбива с миксер на крем. Желатинът се разтваря във водата и леко се загрява, докато се разтопи. Не бива да завира. Охлажда се. Прибавя Пълнежът се приготвя, като крем сиренето се разбива със захарта и ванилията до получаването на гъст крем. Прибавят се заквасената сметана, течна сметана, портокаловата кора и 2 с.л. портокалов ликьор. Всичко се разбива с миксер на крем. Желатинът се разтваря във водата и леко се загрява, докато се разтопи. Не бива да завира. Охлажда се. Прибавя се към крема.
3. Готовият блат се слага обратно в тортената форма, напръсква се с портокалов ликьор, намазва се с портокалов мармалад и се покрива с крема. Охлажда се около 2 часа, докато стегне желатинът.
4. Шоколадът се разтопява на водна баня и се размазва върху хартия за печене на пласт с дебелина 2 мм. След като се втвърди с остър нож се нарязва на малки еднакви правоъгълничета със страна 2-3 см и малко по-високи от тортата. Ако имате златен варак, срежете го на ленти широки 1 см, заедно с хартията и без да докосвате златния слой. Натиснете леко златната част към шоколада. Сложете по малко злато на всички правоъгълничета.
5. Суфлето се поставя в чиния и отстрани ветрилообразно се подреждат шоколадовите правоъгълници. Украсява със захаросани портокали и захарни перли.
6. Захаросаните портокали се приготвят, като се нарязват на резенчета с дебелина 3 мм. Заливат се със студена вода и се варят на тих огън 20 мин. Водата им се отлива и отново се заливат със студена вода. Варят се около 10 мин. Измиват се със студена вода.
7. Захарта за сиропа и водата се слагат да заврат. Когато захарта се разтвори се слагат портокаловите парченца и се варят на тих огън още 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат в сиропа. Отцеждат се и се овалват в ½ ч.ч. захар.
Съвет:
Златен варак можете да намерите в магазините за художнически материали. Един лист струва около 3 лв.