Необходими продукти за 4 кошнички:
за кошничките:
200 г шоколад
200 мл сладкарска сметана
50 г краве масло
за крема:
200 г маскарпоне
150 г пресни ягоди
50 г пудра захар
20 мл коняк (ром)
за ментовия сироп:
60 г захар
20 мл ментов ликьор
за украса:
2–3 стръка мента
12–15 зърна кафе
Начин на приготвяне:
1. Шоколадът се начупва в малка тенджера, налива се сметаната и се загрява на слаб огън, като се разбърква. Добавя се маслото и се бърка до разтопяване.
2. Шоколадовата смес се нанася на тънък пласт върху обърнати обратно чаши или купички с произволна форма, които се поставят в хладилник за около 5 минути.
3. Маскарпонето се разбива с пудрата захар на крем, а почистените и нарязани ягоди се овкусяват с коняка. Ягодите се разбъркват с получения крем и шоколадовата кошничка се пълни с получената смес.
4. Ментовият сироп се приготвя, като захарта, 40 мл вода и ментовият ликьор се кипват за 7–8 минути до получаване на необходимата гъстота.
5. Украсява с няколко зърна кафе, парченца ягоди и листа от ментата, покапва се с ментовия сироп и се сервира.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Още рецепти с ягоди:
Шоколадов сладкиш с ягоди
Светкавични рецепти за сутрешна закуска с плодове
Панакота с кисело мляко, мед и ягоди
Лесен ягодов десерт