Необходими продукти за крема в 10 порции:
200 гр. захар
6 бр. яйца
1 литър прясно мляко
2 ванилии
Продукти за карамела:
200 гр. захар за карамела
1-2 с.л. топла вода
Предварително си подготве 10 бр. купички.
Начин на приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата и прибавете 200 г захар. Продължете да биете сместа до пълното ѝ разтваряне. Внимателно налейте прясното мляко и добавете двете ванилии. Прецедете през цедка готовата смес. Карамелизирайте останалата част от захарта в друг метален съд на котлона.
Можете да добавите 1-2 с.л. вода, за да се топи захарта, докато се изпарява водата. Не го оставяйте да загаря. Щом промени цвета си и замирише на карамел, го отстранете от котлона. Бързо разпределете карамела в купичките. Той стяга за минута. Изсипете върху него крема.
Подредете купичките в тава, преместете я във фурната и чак тогава налейте студена вода в тавата, до средата на купичките. Това се прави с цел да не се налага да се мести тежката, пълна с вода и десерти тава. Включете фурната на 180 градуса с горен и долен нагревател и печете до покафеняване на повърхността на купичките.
Изключете и оставете карамела да изстине, заедно с фурната. Поднесете студен, обърнат в чиния или го хапвайте директно от купичката.