Необходими продукти:
400 г меко сметанено сирене (тип "Дунавия")
100 г размекнато краве масло
150 г орехи, нарязани не много на дребно
1-2 супена лъжица коняк или ром
прясно смлян бял или черен пипер на вкус
3 супени лъжици фино смляна галета
За овалване: сусам, червен пипер - лют или сладък по желание, сухи зелени подправки, маково семе
хартиени формички или солети, клечки за коктейли
Начин на приготвяне:
Запечете отделно орехите и сусама в сух тиган. Оставете да изстинат напълно. Поставете сиренето, маслото, галетата и коняка в купа, овкусете със смлян бял или черен пипер. С вилица разбъркайте до хомогенна смес. Добавете студените орехи и разбъркайте добре.
Покрийте купата с капак или домакинско фолио и поставете в хладилник да се стегне сместа. В отделни чинии поставете сусама, маковото семе, подправките и червения пипер. От сместа оформете топчета с диаметър около 3.5 см или както ви харесва.
Оваляйте в подправките. Поставете в хариените формички и подредете в чиния за сервиране.
Ако не разполагате с хартиени формички, забучете отгоре парче солета, клечка за зъби или специално шишче за коктейлни хапки и подредете в чиния.