Необходими продукти
за блатовете:
500 г козунак
100 мл. прясно мляко
за крема:
300 г крема сирене
125 г меко масло
120 г пудра захар
бурбонска ванилия
кората от 1 лимон
1 кафена чаша сладкарска сметана
500 г ягоди
2 киви
1 манго
филирани бадеми
шоколадови цветни яйца
шоколадово зайче за украса
Начин на приготвяне:
Започнете приготвянето на тортата от крема. Разбийте с миксер крема сиренето, заедно с мекото масло. Добавете захарта и бийте до пухкав крем. Сложете ванилията и лимоновата кора. Накрая разбийте в отделна купа 1 кафена чаша сладкарска сметана на сняг. За да се разбие добре, трябва сметаната да бъде студена, непосредствено извадена от хладилника.
Добавете разбитата сметана с помощта на лъжица към крема. Бъркайте внимателно, докато кремът стане хомогенен.
Подгответе си поднос или картон за тортата и поставете върху нея/него ринга за тортата. Нарежете козунака на филии с дебелина около 5-6 см., отстранете шоколадовата му заливка и ги подредете на дъното на формата. Прилепете ги плътно, така че добре да покриете повърхността.
Внимателно ги напоете с прясно мляко, с помощта на супена лъжица.
Намажете с пласт крем. Нарежете и подредете отгоре пресни плодове по избор.
Повторете с ред филии козунак, напоен с прясно мляко и завършете с крем. Оставете си малко крем за измазване отстрани. Охладете тортата за едно денонощие в хладилника. Прекарайте внимателно леко мокър нож по ръба и отстранете ринга. Измажете отстрани с крем. Покрийте страните с филирани бадеми.
Аранжирайте с пресни плодове, шоколадови яйца и зайче.
Още на великденска кулинарна тематика:
Как да си направите саксийки от яйца за Великден
Какво се сервира на великденската трапеза
Какво трябва да знаем за агнешкото месо