Необходими продукти:
6 яйца
300 гр захар
400 гр. брашно
300 гр. мляко на прах
250 гр. карамелен сироп
1.8 л прясно мляко
400 гр сладка сметана
2 пакетчета ванилена захар
1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне
Белтъците се отделят от жълтъците.
Белтъците се разбиват с миксер на твърд сняг като се добавя постепенно захарта и ванилията. След това започнете да добавяте жълтъците един по един и бийте, докато сместа стане еднородна.
Спрете миксера и добавете брашното с бакпулвера. Отново разбъркайте до получаване на хомогенна смес с помощта на дървена лъжица, не на миксер.
Прехвърлете сместа в правоъгълна тавичка, покрита с хартия за печене и печете за около 40 минути на 180 градуса.
Когато стане готов, набодете блата с вилица на няколко места. Извадете го от тавата и отстранете хартията за печене.
Сложете сметаната в тенджерка на котлона и я загрейте. Изсипете я в тавата, в която сте пекли блата и отгоре сложете пандишпановия блат.
Сега идва ред на млякото. Сложете 400 мл от него в подходящ съд на котлона, добавете млякото на прах и бъркайте.
Започнете да прибавяте постепенно и останалото мляко. Когато се загрее, но без да завира, полейте блата в тавата.
Щом сладкишът поеме цялото мляко, трябва да го оставите да изстине.
Намажете с карамелен сироп, нарежете на апетитни квадратчета и поднесете.