Необходими продукти:
5 жълтъка от пресни яйца
150 г захар + 1,5 с.л.
500 г маскарпоне
2 портокала
1 ванилия
1 средно голяма ч.ч. сладкарска сметана
250 г козунак
100 г натурален шоколад за декорация
шарени бонбони за украса
филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Жълтъците се разбиват на водна баня със захарта за около 5 мин. с миксер на най-слабата скорост, като в последствие се бърка с лъжица още около 5 мин., докато стане на гъст крем.
Маскарпонето се разбива. Към него се добавя крема Забайон (жълтъците със захарта) и се бърка с лъжица. Добавя се кората от 1 портокал и една ванилия. Накрая сметаната се разбива с миксер и се смесва с крема, като се бърка с лъжица. Сокът от двата портокала се загрява на котлона, заедно с 1,5 с.л. захар и когато заври е готов.
Козунакът се разрязва през средата вертикално и от всяка половина се режат филии, от които се сглобяват два блатa.
Сглобяване на тортата:
В тортена форма се слагат парчетата козунак за първия блат.
Напояват се с портокаловия сироп и се слага 1/2 от крема.
Отгоре се слагат парчетата за втория блат.
Напояват се по същия начин с останалия сироп и се завършва с втората половина крем.
Оставя се да се охлади поне 6 часа в хладилник и преди сервиране се декорира с настърган натурален шоколад Vahlrona и цветни бонбони яйца.
Шоколадът се стопява на водна баня.
Намазва се на тънък слой върху хартия за печене и след като стегне добре се изстъргва, с помощта на шпатула.
Отстрани се полепва с филирани бадеми.
Още рецепти:
Великденска торта с лимонов крем
По-различни пържени филийки
Кроасан се влюби в мъфин, стана кръфин