Стойността на този пудинг не е само в оползотворяването на изоставащия козунак, а и във ведрата и сладостна комбинация от карамелени вкусове и млечната свежест на прясното сирене.
Необходими продукти за 4 порции
1½ ч. ч. сурова кафява захар
1 пръчка канела
2 зърна карамфил
500 г козунак, нарязан на кубчета
1 ч. ч. стафиди
1 ч. ч. нарязани бадеми
250 г моцарела, прясно сирене, обезсолена фета или рикота
100 г масло
3 зелени ябълки
заквасена сметана за гарниране
Начин на приготвяне
Захарта се сварява на сироп с 1½ ч. ч. вода, карамфила и канелата. Охлажда се.
Голям съд за печене се намазва обилно с масло и се слага половината от кубчетата козунак. Поръсва се с половината стафиди, половината от бадемите и сиренето, нарязано на тънки резени. Залива се с половината от сиропа.
Ябълките се обелват и се нарязват на тънки резени. Подреждат се върху сиренето и се покриват с останалите хлебни кубчета, смесени с останалите бадеми, стафиди и кубчета масло. Залива се с останалия сироп.
Пече се на 180° С около 30 мин. Пудингът се сервира горещ, гарниран със заквасена сметана.