Необходими продукти:
Блат:
300 гр бисквити
125 гр масло
140 гр захар
5 средни ябълки, обелени, изчистени и нарязани на резенчета
1 супена лъжица ром (бренди или друг ароматен алкохол)
Заливка:
250 мл. течна сметана, подсладена
1 чаена лъжичка ванилов екстрат
4 жълтъка
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на ситно. Добавете към тях разтопеното краве масло и разбъркайте добре до еднородна смес.
Разстелете сместа в тавичката като оформите ръбовете. Не е необходимо да се намазва тавичката с мазнина. зсипете захарта в голям тиган и гответе докато се карамелизира. обавете в тигана нарязаните на резенчета ябълки и гответе като внимателно разбърквате докато карамела се разтвори (ябълките пускат сок и карамела първоначално се втърдява) и ги покрие от всички страни. Добавете алкохола, разбъркайте и свалете от огъня.
Разстелете карамелизираните ябълки върху бисквитения блат. Разбийте жълтьците и ги смесете със сметаната, смесена с ваниловия екстракт. Залейте ябълките със сместа и поставете в загята до 150-160 градуса фурна и печете около 40 мин.
След като извадитете сладкиша от фурната го оставете да изстине напълно във формата преди да го вадите.