Kакво по-хубаво от сладки с хрупкави парченца шоколад, ухаещи на портокал и масло в неделна утрин?
Необходими продукти:
400 г брашно
1/4 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
200 г меко краве масло
100 г кафява захар
100 г бяла захар
3 яйца
кората от 2 портокала
2 с. л. сок от портокал
300 г шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
В купа смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбийте маслото с двата вида захар. Ако не разполагате с кафява, може да използвате и само бяла. След като сместа побелее, добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате, докато се усвои напълно.
Настържете портокаловата кора, като внимавате да не засягате бялата част, защото е горчива. Добавете настърганата кора и портокаловия сок. Разбъркайте и добавете сухите съставки на 2-3 пъти. След като добавите всичко, се получава гъста смес, към която трябва да прибавите и шоколадовия чипс. Няма проблем да използвате и шоколад, начупен на парченца.
Включете фурната на 180 градуса. Застелете няколко тави с хартия за печене и с помощта на 2 чаени лъжички изсипвайте топчета от сместа. Те трябва да са на известно разстояние едно от друго, защото увеличават обема си. Ако сместа ви се втечни, поставете я за кратко в хладилник.
Печете сладките 10-12 минути, докато основите им покафенеят леко. Оставете ги да изстинат напълно и след това ги поставете в плътно затворени кутии.
Курабийките не са много сладки и именно в това им е чарът. Ако обичате много сладко, бихте могли да използвате млечен шоколад.