Необходими продукти:
130 г меко масло
340 г кафява захар
2 чаени лъжици екстракт от ванилия
2 яйца
120 мл еспресо
350 г брашно (добавете допълнително, ако тестото е прекалено лепкаво)
70 г какао
1 чаена лъжица сода бикарбонат
Щипка сол
250 г мини шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете всички сухи продукти без захарта. В друга купа разбъркайте с миксер захарта и маслото – маслото трябва да е меко, но не разтопено. Добавете яйцата и ванилията и разбъркайте с гумена шпатула – яйцата не трябва да се бъркат с миксер, за да може сладките да останат меки при печенето, защото колкото по-добре са разбъркани яйцата, толкова по-твърди ще станат сладките.
Добавете маслено-яйчената смес към сухите продукти и разбъркайте с гумена шпатула. Добавяйте кафето по малко докато разбърквате тестото. Тестото трябва да е достатъчно влажно, но в същото време да не прекалено лепкаво и да можете да работите с него лесно.
Загрейте фурната на 180С.
Застелете плитка тава с хартия за печене. С помощта на лъжица или лъжица за сладолед изсипете равни части от тестото върху тавата, оставете разстояние между всяка сладка, след което с ръце оформете тестото във формата на топки. Прибере в хладилника за 10-тина минути, след което поставете в загрятата фурна и печете 9 минути.
Важно е тесто да бъде добре охладено преди печене, за да може маслото в тестото да стегне, което ще помогне сладките да запазят формата си при печене.
След като извадите сладките от фурната ги оставете на метална решетка да изстинат. Първоначално може да ви се сторят сурови, прекалено меки, но не се тревожете тъй като ще стегнат допълнително когато изстинат. От тестото излизат около 40 средно големи сладки.
Добавете допълнително кафе, ако тестото ви се струва прекалено сухо или брашно, ако е прекалено влажно и лепкаво.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Още рецепти за бисквити:
Лесна рецепта за домашни бисквити
Хрупкави сусамени бисквити
Бисквити от бадеми за закуска
Бисквитки с боровинки и кокос
Двойни бисквити