Този сладкиш, приготвен с класическата комбинация от какао, ягоди и сметана, успешно въвлича в изкусителната си изява и българското кисело мляко.
Освен това за доброто си представяне залага и на по-необичайни продукти като пълнозърнесто брашно и кафява захар. Аплодисментите са заслужени!
Необходими продукти:
4 яйца
1 1/2 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. ръжено или пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. бяло пшенично брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао
За гарниране:
1 ч.ч. цедено кисело мляко
2 ч.ч. сметана за разбиване
4 с.л. пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия
ягоди или череши за гарниране
листа мента
50 г разтопен тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Смесват се двата вида брашно с бакпулвера и какаото. Яйцата се разбиват със захарта на гъст крем. Добавя се по малко олио. Слага се киселото мляко, разбъркано със содата. Сипва се на струя брашнената смес. Разбърква се и се слага в дълбока форма за печене, намазана с масло и поръсена с галета или облечена с хартия за печене.
2. Пече се 50-60 мин. във фурна, загрята на 180°С. Изважда се от формата и се оставя да изстине. Нарязва се на 2 или 3 слоя.
3. Кремът се приготвя, като се разбиват заедно млякото, сметаната и захарта до пухкава смес. Овкусява се с ванилията. Сладкишът се пълни с крема, като се слагат нарязани ягоди и листенца мента.